Πριν από περίπου δέκα ημέρες, ο ελληνικός αθλητισμός γνώρισε δύο μεγάλες επιτυχίες. Συγκεκριμένα, στις 16 Νοεμβρίου, ο Πάνος Τριανταφύλλου, κατέκτησε την πρώτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο ξιφασκίας με αμαξίδιο που διεξήχθη στο Άμστερνταμ. Αξίζει να σημειωθεί πως είχε κατακτήσει και το ασημένιο μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς αγώνες του Ρίο το 2016. Μια μέρα μετά, στις 17 Νοεμβρίου, επέτειο του Πολυτεχνείου, ο Στέφανος Τσιτσιπάς, πέτυχε κι εκείνος κάτι σπουδαίο, κατακτώντας την πρώτη θέση του ATP Finals στο Λονδίνο.
Πρόκειται για δύο περιπτώσεις, οι οποίες έχουν ένα κοινό σημείο
: την επιτυχία δύο Ελλήνων αθλητών. Από εδώ και πέρα, ξεκινούν οι διαφορές, οι
οποίες σχετίζονται με την κάλυψη, τον τρόπο παρουσίασης αλλά και την συμπεριφορά του κοινού απέναντι σε αυτά τα γεγονότα.
Ανακτήθηκε από : https://www.peoplegreece.com/nea/panos-triantafylloy-o-ellinas-poy-kerdise-to-pagkosmio-protathlima-xifaskias-me-amaxidio/ |
Όσον αφορά τον Πάνο Τριανταφύλλου, του οποίου η επιτυχία προηγήθηκε, παρατηρείται μια περιορισμένης έκτασης κάλυψη από τα μέσα. Φυσικά υπάρχουν αναφορές σε ιστοσελίδες, ωστόσο η έκτασή τους δεν είναι ανάλογη του επιτεύγματος. Από τη μεριά του κοινού όμως, όσον αφορά και τα social media, μπορεί να υποστηρίξει κάποιος πως υπήρξαν αρκετές αναφορές στο γεγονός, είτε από σελίδες κοινωνικού χαρακτήρα, πέρα από αθλητικές, είτε από διάφορους χρήστες. Η ενασχόληση δηλαδή με την είδηση ανθρώπων οι οποίοι κατά βάση δεν ανήκουν στον δημοσιογραφικό χώρο ήταν ικανοποιητική, ειδικά σε σύγκριση με την αντίστοιχη των αθλητικών -κυρίως- σελίδων. Η νίκη του Τσιτσιπά επί του Φέντερερ στον ημιτελικό, πριν ακόμη δηλαδή την κατάκτηση της διοργάνωσης που προαναφέραμε, συγκέντρωσε μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την κατάκτηση ενός χρυσού μεταλλίου από τον Πάνο Τριανταφύλλου.
Ανακτήθηκε από : https://www.kathimerini.gr/1046607/article/epikairothta/a8lhtismos/8riamvos-tsitsipa-sth-sangkah-prokri8hke-sta-hmitelika-me-nikh-8riler-epi--toy-tzokovits-vinteo |
Όσον αφορά τον Στέφανο Τσιτσιπά, όπως είναι λογικό με τα
υπάρχοντα δεδομένα στο χώρο της ενημέρωσης, η είδηση της κατάκτησης της πρώτης
θέσης στο Λονδίνο έπαιξε παντού, σε όλα τα μέσα, ενώ και μια περιήγηση στα social media θα επιβεβαίωνε πως ο αριθμός κοινοποιήσεων αλλά και σχολιασμών από
την πλευρά των χρηστών για το συγκεκριμένο επίτευγμα ήταν τρομερά μεγάλος.
Επιπλέον, όσον αφορά τα πρωτοσέλιδα των μεγάλων αθλητικών εφημερίδων μέχρι και
τις 20/11, παρατηρείται πως δεν υπάρχει αναφορά στον Πάνο Τριανταφύλλου, καθώς
ο Στέφανος Τσιτσιπάς μονοπωλεί.
Η διαφορετική "μεταχείριση" των δύο επιτυχιών αντανακλά και το υπάρχον καθεστώς στο χώρο των μέσων. Φυσικά δεν υπάρχει λόγος για "μέτρηση" των επιτυχιών, ωστόσο όλοι ο αθλητές αξίζουν ίση μεταχείριση και προβολή. Βέβαια, όσα προαναφέρθηκαν μπορεί να οφείλονται σε διάφορους λόγους. Αρχικά, σίγουρα το τέννις προσελκύει
πολλούς περισσότερους ανθρώπους από την ξιφασκία με αμαξίδιο. Γενικότερα
δηλαδή, ας μην κρυβόμαστε, ο αθλητισμός που αφορά άτομα με ειδικές ανάγκες δεν
ενδιαφέρει πολλούς. Επιπλέον, το γεγονός ότι τα δύο αυτά γεγονότα συνέπεσαν,
λειτούργησε εις βάρος του Πάνου Τριανταφύλλου, καθώς επισκιάστηκε από την
επιτυχία του Τσιτσιπά.
Με τη βοήθεια του Google Trends, δίνεται η δυνατότητα να εξετάσουμε μια ενδιαφέρουσα παράμετρο, τη θέληση του κοινού να αναζητήσει μόνο του την είδηση. Χρησιμοποιώντας τις λέξεις κλειδιά "Στέφανος Τσιτσιπάς" και "Πάνος Τριανταφύλλου", μπορούμε να έχουμε ένα δείγμα του ενδιαφέροντος που εκδήλωσε το κοινό σχετικά με τους δύο αθλητές, σε μια δεδομένη χρονική περίοδο.
Στην περίπτωση του Τσιτσιπά, βλέπουμε πως ενώ υπάρχει ενδιαφέρον, όσον αφορά την αναζήτηση στο διαδίκτυο την ημέρα της κατάκτησης, μέσα σε δύο ημέρες το ενδιαφέρον αυτό μηδενίζεται. Ίσως αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι η είδηση υπήρχε παντού κι έτσι δεν χρειαζόταν κάποιος να ψάξει μόνος του για να τη διαβάσει.
Στην περίπτωση του Τσιτσιπά, βλέπουμε πως ενώ υπάρχει ενδιαφέρον, όσον αφορά την αναζήτηση στο διαδίκτυο την ημέρα της κατάκτησης, μέσα σε δύο ημέρες το ενδιαφέρον αυτό μηδενίζεται. Ίσως αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι η είδηση υπήρχε παντού κι έτσι δεν χρειαζόταν κάποιος να ψάξει μόνος του για να τη διαβάσει.
Όσον αφορά τον Πάνο Τριανταφύλλου, ενδιαφέρον δεν εκδηλώθηκε την ημέρα της νίκης του, πιθανώς διότι η είδηση δεν έγινε αντιληπτή από μεγάλη μερίδα κόσμου. Όπως προαναφέρθηκε όμως, επειδή στα social media παρατηρήθηκαν - καλώς - αρκετές αναφορές στο θέμα, τις επόμενες ημέρες, μέχρι τις 19 του μήνα το ενδιαφέρον ανέβηκε κατακόρυφα, με αποκορύφωμα την 18η Νοεμβρίου. Σίγουρα είναι ευχάριστο το γεγονός ότι, έστω και ως ένα βαθμό, ο κόσμος ενδιαφέρθηκε να μάθει για τον Πάνο Τριανταφύλλου.
Η συζήτηση για τα κριτήρια με τα οποία τα μέσα επιλέγουν τις ειδήσεις που θα δημοσιεύσουν, αλλά και ο τρόπος που το κάνουν, είναι διαχρονική και πολλές φορές πολύπλοκη. Το θέμα είναι πως το ίδιο το κοινό διαμορφώνει τις επιταγές της αγοράς, με το ενδιαφέρον που εκδηλώνει κάθε φορά, καθώς ο ίδιος ο χώρος των μέσων συνιστά μια αγορά. Αν αλλάξουν οι απαιτήσεις του κοινού, θα αλλάξουν ίσως και οι επιταγές της αγοράς.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου