Έρευνα για το άνοιγμα των πανεπιστημίων: Εντυπώσεις και προβληματισμοί

Κατά τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού, ερωτήματα όπως "τελικά τι θα γίνει φέτος με τα μαθήματα;", "πάλι εξ' αποστάσεως ρε φίλε, σοβαρά;", "και με τα εργαστήρια τι θα γίνει;", κυριαρχούσαν και ακούγονταν ανάμεσα στις παρέες μας, αλλά και σε παρέες φοιτητών/φοιτητριών γενικότερα.

Εν τέλει, η απάντηση στα ερωτήματα, κατά.. κάποιον τρόπο (λόγω της έλλειψης ανακοινώσεων σε αρκετές σχολές της χώρας), ήρθε εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας. Το όριο των 50 ατόμων σχετικά με το ποια μαθήματα θα πραγματοποιηθούν ηλεκτρονικά και ποια δια ζώσης, είναι γνωστό. Δεν είναι γνωστό όμως, τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό, το κατά πόσο οι φοιτητές συμφωνούν με το συγκεκριμένο μέτρο, αλλά και γενικά με τις κινήσεις της κυβέρνησης, στα θέματα του Πανεπιστημίου.

Unsplash - Nathan Dumlao

Αυτός είναι και ο λόγος, που ως ANTIBLOG, πραγματοποιήσαμε τη δεύτερη μας έρευνα σχετικά με ζητήματα που αφορούν τους φοιτητές και τις φοιτήτριες της χώρας. Βέβαια, αυτή τη φορά, πέρα από το διαφορετικό πλαίσιο (η προηγούμενη έρευνα αφορούσε την εξ' αποστάσεως εξεταστική), αυξήσαμε και το δείγμα της έρευνας μας κατά 100 άτομα.

Χαρακτηριστικά συμμετεχόντων

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τα χαρακτηριστικά των 649 συμμετεχόντων, ο μέσος όρος ηλικίας τους, ανήλθε σε 22,42 έτη ενώ παράλληλα το 66 % ήταν γυναίκες, το 33.5 % ήταν άνδρες, ενώ ένα ποσοστό μικρότερο του 0.5 % (4/649) δήλωσαν πως το φύλο τους είναι απροσδιόριστο. Σχετικά με το αντικείμενο σπουδών, 387 σπουδάζουν σε σχολές ανθρωπιστικών επιστημών, 39 σε επιστήμες υγείας, 94 σε σχολές πληροφορικής και οικονομικών, ενώ 113 σπουδάζουν σε θετικές και πολυτεχνικές. Επίσης, 5 άτομα σπουδάζουν αισθητική, μουσική, δασολογία και θέατρο. Τέλος, 10 από τους συνολικά 649 ανθρώπους που πήραν μέρος στην έρευνα έχει τελειώσει το πανεπιστήμιο, ενώ ένα άτομο, όντας φοιτητής, δεν δήλωσε το ακριβές αντικείμενο των σπουδών του. 

Σχετικά με το άνοιγμα των Πανεπιστημίων



Η πρώτη ερώτηση η οποία τέθηκε στους συμμετέχοντες, αφορούσε το βαθμό στον οποίο συμφωνούν με το άνοιγμα των Πανεπιστημίων, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας. Γίνεται εύκολα ορατό, μέσω του γραφήματος, πως σχεδόν οι μισοί συμμετέχοντες, δήλωσαν πως συμφωνούν από "Αρκετά" έως "Πάρα πολύ" με τον τρόπο που θα ανοίξουν τα     Πανεπιστήμια φέτος. Άλλωστε, ο μέσος όρος των απαντήσεων ανήλθε σε 4,3, δηλαδή ανάμεσα σε "Μέτρια" και "Αρκετά".

Είναι αξιοσημείωτο πως, μόνο το 35 % των συμμετεχόντων, δήλωσε πως συμφωνεί "Λίγο", "Πολύ λίγο" ή και "Καθόλου" με το άνοιγμα των Πανεπιστημίων κατ' αυτόν τον τρόπο. Βέβαια, το υψηλό ποσοστό (τρίτο υψηλότερο συνολικά) των συμμετεχόντων που δε συμφωνούν καθόλου με το άνοιγμα των Πανεπιστημίων σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα μέτρα, αναδεικνύει τις διαφοροποιήσεις ανάμεσα στους φοιτητές.

Πώς θα κυλήσει η χρονιά;


Όμως, παρά τα αποτελέσματα της προηγούμενης ερώτησης και τη μέτρια έως υπερβολική συμφωνία ενός σημαντικού αριθμού φοιτητών με το άνοιγμα των Πανεπιστημίων, οι απαντήσεις στο κατά πόσο τα συγκεκριμένα μέτρα θα εξασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή της ακαδημαϊκής χρονιάς, δεν εμπνέουν τόση αισιοδοξία. Πιο συγκεκριμένα, ο μέσος όρος των απαντήσεων ανήλθε σε 3,7, ανάμεσα δηλαδή σε "Λίγο" και "Μέτρια".

Με άλλα λόγια, οι φοιτητές, μόλις κατά 36 % θεωρούν πως τα συγκεκριμένα μέτρα θα εξασφαλίσουν "Αρκετά" έως "Πάρα πολύ" το να κυλήσει ομαλά η ερχόμενη χρονιά, με τους συμμετέχοντες που δήλωσαν πως πράγματι τα εν λόγω μέτρα θα εξασφαλίσουν "Πάρα πολύ" να συμβεί κάτι τέτοιο, να αποτελούν μόλις το 6,5 %. Αντίστοιχα βέβαια, μικρό ποσοστό (11,4 %)  των συμμετεχόντων απάντησε εντελώς αντίθετα ("Καθόλου"), με παραπάνω από τους μισούς φοιτητές (56%), να δηλώνουν πως τα μέτρα του Υπουργείου, θα εξασφαλίσουν "Λίγο", "Μέτρια" ή "Αρκετά", την ομαλή διεξαγωγή της χρονιάς.

Ενδεχόμενο κλείσιμο των Πανεπιστημίων


Όσον αφορά την πιθανότητα τα Πανεπιστήμια να κλείσουν ξανά κάποια στιγμή και να οδηγηθούν σε ένα καθεστώς εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, όπως συνέβη κατά το εαρινό εξάμηνο και κατά βάση στις εξεταστικές που ακολούθησαν, φαίνεται πως η πλειοψηφία των απαντήσεων φανερώνει πως υπάρχει η πεποίθηση ότι αυτό το σενάριο συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Άλλωστε, ο μέσος όρος των απαντήσεων είναι είναι 5,4 ("Αρκετά" προς "Πολύ").

Ειδικότερα, εκτός από την μεγαλύτερη συγκέντρωση των απαντήσεων (32,2%) στην απάντηση 7 ("Πάρα πολύ"), παρατηρείται πως και οι αμέσως προηγούμενες, η απάντηση 6 ("Πολύ") και η απάντηση 5 ("Αρκετά"), κατέχουν την δεύτερη (24,2%) και την τρίτη (18,3%) μεγαλύτερη τιμή αντίστοιχα. Δηλαδή, το 74,7% των ερωτηθέντων θεωρεί, λιγότερο ή περισσότερο, πως υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να κλείσουν εκ νέου τα Πανεπιστήμια. Οι πρώτες 3 απαντήσεις της κλίμακας, ("Καθόλου", "Πολύ Λίγο" και "Λίγο"), δεν συγκεντρώνουν αξιοπρόσεκτα ποσοστά (1,8%, 4,5%, 7,7% αντίστοιχα) , όπως φαίνεται και στο γράφημα, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με την απάντηση 4 ("Μέτρια"), που δηλώνει μια αναποφασιστικότητα.

Εντυπώσεις για τις κινήσεις της Κυβέρνησης, από το κλείσιμο των Πανεπιστημίων τον Μάρτιο μέχρι σήμερα


Σύμφωνα με τον μέσο όρο των απαντήσεων (3,3 - Λίγο), φαίνεται πως το σύνολο των ερωτηθέντων δεν έχει μείνει καθόλου ή σχετικά ικανοποιημένο από τις κινήσεις της Κυβέρνησης σχετικά με την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, από το κλείσιμο των Πανεπιστημίων τον Μάρτιο μέχρι σήμερα.

Ειδικότερα, η παραπάνω άποψη φαίνεται πως επιβεβαιώνεται από το γεγονός πως η μεγαλύτερη τιμή παρατηρείται στην απάντηση "Καθόλου" (23,6%), ενώ και οι απαντήσεις "Πολύ Λίγο" (17,9%) και "Λίγο" (13,7%) συγκεντρώνουν από τις μεγαλύτερες τιμές. Επίσης, την τρίτη μεγαλύτερη τιμή κατέχει η απάντηση "Μέτρια" (16,5%), πράγμα που δείχνει πως ένα ποσοστό όσων απάντησαν δεν έκριναν ούτε θετικά αλλά ούτε και αρνητικά την Κυβέρνηση. Επίσης, ένα σημαντικό ποσοστό (28,4%) συμφωνεί με τις κινήσεις της Κυβέρνησης, καθώς συναντάται στις απαντήσεις "Αρκετά", "Πολύ" και "Πάρα πολύ".

Τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων


Όσον αφορά την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων, ο μέσος όρος των απαντήσεων (3,6 - "Λίγο" προς "Μέτρια") φαίνεται πως δηλώνει την πεποίθηση των συμμετεχόντων πως τα μέτρα δεν μπορούν να τηρηθούν στο έπακρο, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι απόλυτο, καθώς η τρίτη μεγαλύτερη τιμή συναντάται στην απάντηση "Αρκετά" (16,9%)

Ειδικότερα, το μεγαλύτερο ποσοστό των απαντήσεων συγκεντρώνεται στις 4 πρώτες ερωτήσεις της κλίμακας, με το μεγαλύτερο ποσοστό να βρίσκεται στην απάντηση "Μέτρια" (22,5%), κάτι το οποίο δηλώνει πως, επειδή η τήρηση των μέτρων αφορά τόσο την πολιτεία (σε ποιο βαθμό να παρέχει τις συνθήκες έτσι ώστε να είναι δυνατή η τήρηση των μέτρων) όσο και την ατομική συμπεριφορά, είναι δύσκολο να γνωρίζει κάποιος/κάποια την μελλοντική κατάσταση ακριβώς. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, οι απαντήσεις "Καθόλου" (11,1%), "Πολύ Λίγο" (15,9%) και "Λίγο" (18,8%), οι οποίες εκφράζουν συνολικά την άποψη πως τα μέτρα δεν θα τηρηθούν ακριβώς όπως πρέπει, συγκεντρώνουν μεγάλες τιμές.

Συμπεράσματα

Λαμβάνοντας υπόψη τα όσα προαναφέρθηκαν, γίνεται ορατό πως οι περισσότεροι/ες φοιτητές/φοιτήτριες συμφωνούν αρκετά με το άνοιγμα των Πανεπιστημίων με βάση τις οδηγίες του υπουργείου Παιδείας. Παρ' όλα αυτά, τόσο η δυσπιστία των φοιτητών/φοιτητριών σχετικά με τον βαθμό τήρησης των μέτρων, όσο και με το κατά πόσο τα συγκεκριμένα μέτρα θα εξασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή της ακαδημαϊκής χρονιάς αλλά και φυσικά το μεγάλο ποσοστό των συμμετεχόντων που θεωρεί πολύ πιθανό το κλείσιμο των Πανεπιστημίων (και πάλι), δείχνουν μια συγκεκριμένη σκεπτικιστική στάση εκ μέρους των φοιτητών, για τη φετινή χρονιά.

Ασφαλώς, η συγκεκριμένη στάση μπορεί να σχετίζεται με το ιδιαίτερο χρονικό πλαίσιο που συμπληρώθηκε το ερωτηματολόγιο, με τον αριθμό των κρουσμάτων να αυξάνεται καθημερινά, αλλά και με την έντονη διαφωνία μεγάλου αριθμού των φοιτητών με τις ενέργειες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στο ζήτημα των Πανεπιστημίων. Σε κάθε περίπτωση όμως, τα αποτελέσματα της έρευνας δεν επιτρέπουν την εξαγωγή ευρύτερων συμπερασμάτων, καθώς οι απαντήσεις των φοιτητών/φοιτητριών δε χαρακτηρίζονται από ομοιομορφία ανάμεσα στα ερωτήματα. Κάτι τέτοιο βέβαια, αποτελεί από μόνο του ένα σημαντικότατο εύρημα.

Ευχαριστούμε οποιονδήποτε και οποιαδήποτε αφιέρωσε χρόνο για να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο.

Θέμα - Έρευνα : Γιάννης Τσεκούρας - Ευάγγελος Θεοδώρου

Σχόλια