Και δεύτερη whistleblower του Facebook θέλει να καταθέσει στο Κογκρέσο

Έπειτα από την 37χρονη Φράνσις Χόγκεν, πρώην υπάλληλο της εταιρείας, η οποία αποκάλυψε πως το Facebook φροντίζει να παραπληροφορεί και να ενθαρρύνει τη ρητορική μίσους, προκειμένου να μεγιστοποιεί τα κέρδη του, καταθέτοντας μάλιστα ενώπιον της Αμερικανικής Γερουσίας, μια δεύτερη πρώην υπάλληλος της εταιρείας, η Σόφι Ζανγκ, δήλωσε πως είναι πρόθυμη να καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου για τον πρώην εργοδότη της, Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Η ίδια, με ανάρτησή της στο twitter, ενημέρωσε πριν από δυο μέρες πως έχει μεταβιβάσει έγγραφα σχετικά με την εταιρεία, για «πιθανές εγκληματικές παραβιάσεις», σε μια αμερικανική υπηρεσία επιβολής του νόμου. Η Σόφι Ζανγκ εργάστηκε στην εταιρεία περίπου 2μιση χρόνια, ως αναλύτρια δεδομένων, όπου εντόπισε, σε πολλές χώρες, κατά βάση μικρές και αναπτυσσόμενες, όπως η Αλβανία και η Ονδούρα αλλά και το Αζερμπαϊτζάν, δίκτυα τα οποία είχαν ως στόχο να χειραγωγήσουν τους χρήστες ως προς τη δημοφιλία των ψηφιακών αναρτήσεων πολιτικών και κυβερνήσεων.

Η Sophie Zhang - Πηγή: CNN

Η ίδια απολύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020, λόγω «προβλημάτων απόδοσης». Τον Απρίλιο του 2021, τα ευρήματά της δημοσιεύθηκαν αναλυτικά από τον Guardian. Εκεί, περιέγραφε, μεταξύ άλλων, πως πολιτικοί, υποψήφιοι και κυβερνήσεις φούσκωναν τον αριθμό των «likes» στις αναρτήσεις τους, όχι όμως μέσω της διάδρασης πραγματικών χρηστών, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μέσω λογαριασμών που αντιστοιχούσαν σε επαγγελματικές ιστοσελίδες και είχαν φτιαχτεί έτσι, ώστε να μοιάζουν με πραγματικούς ανθρώπους.

Αξίζει να σημειωθεί πως, όταν ειδοποίησε τους ανωτέρους της, διαπίστωσε πως πολλές φορές οι ίδιοι επέδειξαν αδράνεια και ολιγωρία. Οι προτεραιότητές τους φάνηκαν πως ήταν διαφορετικές, την ώρα που η παραπλάνηση των χρηστών συνεχιζόταν. Μάλιστα, αξιοσημείωτο είναι πως, περίπου το 90% των μηνιαίων ενεργών χρηστών του Facebook βρίσκονται εκτός των ΗΠΑ και του Καναδά, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Επομένως, οι καταγγελίες της αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία, δεδομένου ότι, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε, το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως εκτός των ΗΠΑ.

Η ίδια λοιπόν, δήλωσε στο CNN πως παρατήρησε ότι υπάρχει μια γενικότερη υποστήριξη για δράση, σχετικά για παράδειγμα με την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο, μετά τη μαρτυρία της Φράνσις Χόγκεν, η οποία υποστήριξε πως η εταιρεία ενθάρρυνε διχαστικό περιεχόμενο στην πλατφόρμα ώστε να αυξάνει την προσέλκυση και συνεπώς τα έσοδα από την διαφήμιση, όπως και οι πολιτικές της εταιρείας μέσω της θυγατρικής της Instagram εις βάρος της ψυχικής υγείας των νέων και εφήβων χρηστών. Αυτό, όπως τόνισε, της έδωσε θάρρος. «Εάν το Κογκρέσο επιθυμεί να καταθέσω, θα εκπληρώσω το πολιτικό καθήκον μου, όπως έχω δηλώσει δημοσίως το τελευταίο εξάμηνο», έγραψε η Ζανγκ.


Ωστόσο, αρνήθηκε να απαντήσει για το είδος των πληροφοριών, τις οποίες, όπως υποστήριξε, παρείχε στις αρχές, αλλά και σε ποια αρχή απευθύνθηκε. Υπάρχουν υποψίες πως πρόκειται για το FBI, ωστόσο εκπρόσωπος του αρνήθηκε να σχολιάσει κάτι.

Γιάννης Τσεκούρας

Σχόλια