Επιχείρηση «σκούπα», εκτελέσεις και λίγη αλληλεγγύη

Εκατοντάδες αστυνομικοί (200), αποτελούμενοι από ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΔΙ.ΑΣ, «Πάνθηρες», Τροχαία και Ασφάλεια, drones και αποκλεισμός περιοχής. Μεγάλη «αστυνομική επιχείρηση»; Μάλιστα, για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος.

Ποιο ήταν τελικά το οργανωμένο έγκλημα; Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το αποτέλεσμα ήταν το εξής:
  • 125 προσαγωγές μεταναστών που δεν είχαν έγγραφα και οδηγήθηκαν στο ΠΡΟΚΕΚΑ της Αμυγδαλέζας (εκεί που πρόσφατα μετανάστες κατήγγειλαν ξυλοδαρμό από αστυνομικούς)
  • 4 συλλήψεις για ναρκωτικά -σε μια περίπτωση εντοπίστηκαν 23 γραμμάρια Ηρωίνης
  • 1 σύλληψη για παρεμπόριο,
  • 1 σύλληψη για κατοχή πλαστού εγγράφου –διαβατήριο,
  • 1 σύλληψη φυγόδικου, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση,
  • 54 τροχαίες παραβάσεις για στάθμευση εκ των οποίων και 11 αφαιρέσεις πινακίδων,
  • 23 λοιπές τροχαίες παραβάσεις (κράνος, ζώνη ασφαλείας κλπ),
  • 6 παραβάσεις διενέργειας επιβατικής μεταφοράς με κόμιστρο - λαθραία ταξί
Επρόκειτο λοιπόν για άλλο ένα επικοινωνιακό σόου στο κέντρο της Αθήνας (επικεντρώθηκε στην Ομόνοια) και επιστροφή των περίφημων «επιχειρήσεων σκούπα». Καμία σχέση με οργανωμένο έγκλημα. Μάλιστα, η αστυνομία προχώρησε και σε προσαγωγές ατόμων που αντιστάθηκαν στην επιχείρηση, δείχνοντας στην πράξη τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την αλληλεγγύη.

Φυσικά, οι «επιχειρήσεις» αυτές δεν είναι νέες. Έχεις όμως σημασία ο χρόνος πραγματοποίησής τους, την ώρα που η Ευρώπη χύνει κροκοδείλια δάκρυα για τους πρόσφυγες στην Ουκρανία. Τους λευκούς και ξανθούς.

Από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, έχουν φύγει από τη χώρα περισσότεροι από 3 εκατομμύρια πολίτες, κατά βάση πηγαίνοντας στην Πολωνία. Στην Ελλάδα έχουν φτάσει περίπου 11 χιλιάδες. Η υποδοχή μοιάζει να είναι θερμή, αφού οι άνθρωποι αυτοί τρέχουν να ξεφύγουν από τις βόμβες. Η ερώτηση «γιατί δεν έκατσαν να πολεμήσουν για τη χώρα τους» δεν συναντάται τόσο συχνά, ενώ πολλοί εξειδικεύουν ακόμη περισσότερο την αποδοχή τους, στις «δίμετρες Ουκρανές».

Η επιλεκτική ευαισθησία, που στην πραγματικότητα είναι απλώς καλυμμένος ρατσισμός, δεν πρέπει να προξενεί εντύπωση. Το είπε άλλωστε και ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο, Δημήτρης Καιρίδης: «Να κάθονται και να σφαγιάζονται στην καρδιά της Ευρώπης… και αν θέλετε να το πω και κυνικά, εδώ δε μιλάμε για μια σφαγή σε ένα μακρινό μέρος κάπου στα βάθη της Αφρικής με αλλόθρησκους, αλλά για -να το πω τελείως κυνικά, ξέρω ότι ακούγεται πολιτικά ανορθόδοξο, αλλά δυστυχώς και αυτό μετράει- χριστιανούς, λευκούς, Ευρωπαίους, που είναι από εμάς, προέρχονται από εμάς…».

Ευρωπαϊκό φαινόμενο

Βέβαια, το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό. Υπάρχουν αναφορές πως στα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία αφρικανοί φοιτητές αντιμετωπίζονται ρατσιστικά, προσπαθώντας να φύγουν από τη χώρα, σε σχέση με τους Ουκρανούς πολίτες. «Ενώ οι Ουκρανοί είχαν το δικαίωμα με μεταφερθούν με λεωφορεία εμείς έπρεπε να πάμε με τα πόδια. Είμαστε πραγματικά σοκαρισμένοι» κατήγγειλε στη DW μια νεαρή γυναίκα από το Κονγκό, που σπουδάζει στην Ουκρανία.

Η Πολωνία, πριν από λίγο καιρό κατασκεύαζε φράχτες στα σύνορά της για μην περνούν παράτυπα οι μετανάστες, ενώ τώρα, ο υπουργός Εσωτερικών Μάριου Καμίνσκι, δηλώνει πως «όποιος φεύγει μακριά από βόμβες και από ρωσικά τουφέκια, μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη του πολωνικού κράτους».

Η Ουγγαρία, του γνωστού και μη εξαιρετέου Όρμπαν, έχει υποδεχθεί περίπου 280 χιλιάδες πρόσφυγες από την Ουκρανία. Είναι η ίδια χώρα που πριν λίγα χρόνια έφτιαχνε θερμαινόμενους φράχτες στα σύνορα.

Προσφύγισσες από την Ουκρανία στα σύνορα της Πολωνίας - Μαρία Μακράκη/Eurokinissi


Δημοκρατία και εκτελέσεις

Αξίζει να κρατήσουμε μια ακόμη εξέλιξη των τελευταίων ημερών. Στο Ριάντ, πραγματοποιήθηκε το Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας, όπου μεταξύ άλλων βρέθηκε και ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Στα σχετικά ρεπορτάζ διαβάζουμε για τις «παραγωγικές επαφές» των δύο πλευρών, αλλά και για συμφωνία εμβάθυνσης της συνεργασίας σε διάφορους τομείς, με κυριότερο τον τουρισμό. Επίσης, η ΕΛΠΕ (Ελληνικά πετρέλαια) εξασφάλισαν καταρχήν συμφωνία για την αύξηση των ποσοτήτων αργού πετρελαίου που προμηθεύονται από την Σαουδική Αραβία,

«Η Ελλάδα είναι η βασική πύλη της Σαουδικής Αραβίας προς την ευρωπαϊκή αγορά, ανοίγοντας τεράστιες ευκαιρίες για τον ελληνικό Τουρισμό. Ευκαιρίες, που είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε στο έπακρο» τόνισε η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη».

Ας πάμε τώρα λίγο πίσω. Την 1η Μαρτίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είμαστε στο πλευρό της ειρήνης και της Δημοκρατίας», ενώ αναρωτήθηκε: «Αν δεν δείξουμε έμπρακτη αλληλεγγύη σήμερα σε μια χώρα που δέχεται ένοπλη επίθεση από έναν εχθρό της δημοκρατίας και των ελευθεριών, με ποιο ηθικό ανάστημα θα ζητήσουμε αν χρειαστεί βοήθεια από τον ελεύθερο κόσμο»;

Παραθέτω στη συνέχεια, τα κυριότερα σημεία δημοσίευσης της Διεθνούς Αμνηστίας το 2018, με τίτλο «Σαουδική Αραβία: 10 σημεία για το βασίλειο της σκληρότητας»:
  1. Καταστροφικός πόλεμος στην Υεμένη, μετά την επέμβαση το 2015 μιας συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, βυθίζοντας την περιοχή σε ανθρωπιστική κρίση
  2. Διαρκής καταστολή απέναντι σε ειρηνικούς ακτιβιστές/στριες, δημοσιογράφους και ακαδημαϊκούς
  3. Συλλήψεις και αυθαίρετες κρατήσεις των υπερασπιστών/στριών των δικαιωμάτων των γυναικών
  4. Εκτελέσεις (το περασμένο Σάββατο η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε μέσα σε μια μόνο ημέρα 81 άνδρες, περισσότεροι απ’ όλο το 2021 ή το 2020)
  5. Σκληρές και εξευτελιστικές τιμωρίες (π.χ. μαστιγώματα)
  6. Βασανιστήρια κρατουμένων
  7. Συστηματική διάκριση εις βάρος γυναικών
  8. Παραβιάσεις και θρησκευτικές διακρίσεις εις βάρος μειονοτήτων
  9. «Ότι συμβαίνει στο Βασίλειο, μένει στο Βασίλειο» (διώξεις σε άτομα που έρχονται σε επαφή με ανεξάρτητους οργανισμούς)
  10. Δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, αφότου είχε μπει στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Ο ΟΗΕ κατηγορεί ως υπεύθυνο το «Βασίλειο»
Με δεδομένη την αλληλεγγύη σε κάθε πρόσφυγα, είτε προέρχεται από την Ευρώπη είτε από τη Μέση Ανατολή, πρέπει να αντιληφθούμε πως η επίκληση της Ευρώπης στη «Δημοκρατία», την «ειρήνη» και την «ελευθερία», είναι κενή νοήματος.

Να αγωνιστούμε έτσι ώστε η μελανίνη να μην είναι το συστατικό που θα καθορίσει αν κάποιες ζωές αξίζει να σωθούν.

Γιάννης Τσεκούρας

Σχόλια